تعداد زیادی از مردم از بد رنگی دندان، که ظاهر دندان را تحت تاثیر قرار می‌دهد رنج می‌برند. علاقه به داشتن دندان‌های سفید و روش‌های سفید کردن دندان باعث افزایش درخواست عمومی مردم نسبت به سفید کردن دندان شده است. اگر می‌خواهید درباره بلیچینگ دندان بیشتر بدانید این مقاله را تا انتها بخوانید.

بلیچینگ دندان (سفید کردن دندان) چیست؟

بلیچینگ دندان (سفید کردن دندان) یکی از روش های درمانی است که برای از بین بردن تیرگی‌ها و رنگدانه‌هایی که به مرور زمان بر اثر مواد رنگدانه‌دار مانند چای، قهوه، توت فرنگی ، گوجه فرنگی و… ایجاد می‌شود، به کار می‌رود. عواملی که باعث بد رنگی‌ دندان می‌شود می‌تواند داخلی یا خارجی باشد. رنگدانه‌های خارجی روی سطح دندان قرار می‌گیرند و به راحتی پاکسازی می‌شوند. رنگدانه‌های داخلی از رنگدانه‌های خارجی که به مدت طولانی باقی می‌ماند تشکیل می‌شوند. ماده‌ی اصلی سفید کننده‌ها پراکسیدهیدروژن است که با اکسیده شدن رنگدانه‌های رسوب کرده در بین مینای دندان، آن‌ها را از بین می‌برد. بلیچینگ، ساده ترین روش است که با کمک آن حتی بدون نیاز به جراحی امکان سفیدشدن دندان‌ها وجود دارد.اصلاح رنگ یا سفید کردن دندان غالبا هزینه‌ی کمتری را در برمی‌گیرد. در مطب‌ها از دستگاه‌های مختلف که تولید نور با طول موج‌های متفاوت می‌کنند ( مثل لیزر یا اولتراویوله ) استفاده می‌شود . ولی این دستگاه‌ها سرعت واکنش موادی که روی دندان قرارداده می شود را افزایش می‌دهند.

روش های بلیچینگ دندان چیست؟

به طور کلی دو روش بلیچینگ وجود دارد. بلیچینگ یا سفید کردن دندان در منزل و بلیچینگ یا سفید کردن دندان در مطب دندانپزشکی

• بلیچینگ در خانه Home Bleaching

در روش بلیچینگ خانگی بیمار به مطب مراجعه کرده و دندانپزشک از فک بالا و پایین قالب‌گیری می‌کند و ظرف 2 الی 3 روز قالب شفاف متناسب با سایز دندان‌ها ایجاد می‌شود که فضای خالی آن برای پرکردن ماده‌ی سفیدکننده همراه با ژل سفید کننده تعبیه می‌شود و طریقه ی مصرف آن را به شما می‌دهند. در روش بلیچینگ خانگی انتخاب بهترین سفیدکننده دندان حتما باید طبق نظر پزشک صورت گیرد.

• بلیچینگ در مطب Office Bleaching

در روش بلیچینگ در مطب یک بند پلاستیکی روی دندان قرار می‌دهند که از لثه‌ها محافظت کند و ماده‌ی سفیدکننده با غلظت تقریبا زیادی بر روی دندان گذاشته می‌شود و سپس نور بر روی دندان تابیده می‌شود تا مواد شیمیای را فعال کند.نور باعث افزایش سرعت و واکنش محصول سفید کننده می‌شود و تغییر رنگ سریع‌تر صورت می‌گیرد.

قبل از بلیچینگ چه اقداماتی باید انجام دهید؟ آیا نیاز به جرم گیری دندان است؟

اگر دندان دارای سیاهی ناشی از پوسیدگی باشد، باید تمام پوسیدگی های دندان برطرف شود بعد از این مرحله، الویت دوم زیبایی یا بلیچینگ است برای بهترین حالت بلیچینگ، ابتدا هرگونه جرم و آلودگی در سطح دندان باید برداشته شود.

بهترین روش بلیچینگ دندان چیست؟

روش بلیچینگ در مطب نسبت به بلیچینگ در خانه زمان کمتری برای رسیدن به نتیجه مورد نظر دارد. توصیه ما به کسانی که قصد سفیدکردن دندان به روش بلیچینگ را دارند این است که مرتبه اول بلیچینگ را در مطب انجام دهند و در صورت لازم بودن در خانه تکرار کنند.

بلیچینگ دندان برای چه افرادی مناسب است؟

بلیچینگ دندان برای همه افراد مناسب نیست، برای مواردی مانند لکه یا تغییر رنگ دندان، بهتر است روش های دیگری را با مشورت دندانپزشک انجام داد و یا افرادی که حساسیت‌های شدید دندانی دارند نیز نباید از این کار برای سفید کردن دندانهایشان استفاده کنند. بلیچینگ روی دندانهایی که نارنجی، زرد یا قهوه ای شده باشند اثر بهتری دارد. تغییر رنگ دندان‌هایی که به علت سیگار کشیدن یا دارو (آنتی هیستامین و…) ایجاد شده‌باشند نیز با بلیچینگ بهبود می‌یابد. افرادی که دندان‌هایی سالم با مینای قوی و ضخامت بالا دارند ، مناسب ترین افراد برای سفید کردن دندان با بلیچینگ می‌باشند.

آیا بلیچینگ محدودیت سنی دارد؟

خیر ، اما به دلیل شرایط بالغ شدن عاج و مینای دندان انجام بلیچینگ دندان بعد از ١٨ سالگی توصیه می‌شود که اقداماتی در جهت سفیدسازی دندان‌ها انجام دهند .

زمان و تعداد جلسات لازم برای بلیچینگ دندان چقدر است؟

زمان بلیچینگ در روش لیزری و اولتراویوله با هم متفاوت است. در روش لیزری زمان کمتر است و حدودا 15 دقیقه و روش اولتراویوله زمان بیشتری نیاز دارد و نمی‌توانیم کمتر از 45 دقیقه تا 1 ساعت وقت بگذاریم.

ماندگاری بلیچینگ دندان چقدر است؟

این موضوع به بهداشت دهان ، بزاق دهان و همچنین نوع رژیم غذایی فرد بستگی دارد. استفاده کمتر از غذاها و نوشیدنی‌های رنگدانه‌دار کمک می‌کند دندان‌ها به مدت طولانی‌تری سفید بمانند.

میزان سفیدی دندان بعد از بلیچینگ کردن چقدر است؟

ممکن است از یک درجه تا چندین درجه، بستگی به جنس دندانها و نوع رنگدانه های رسوب کرده بین دندان‌ها متغیر باشد.

آیا بلیچینگ کردن درد دارد؟

خیر، هیچگونه دردی ندارد.

آیا بلیچینگ کردن آسیبی به دندان می‌رساند؟

خیر، آسیبی به دندان نمی‌رساند. ولی استفاده‌ی مکرر از آن ممکن است باعث ایجاد حساسیت در دندان شود. مخصوصا در زمانی که ماده‌ی محافظت کننده از لثه ،به درستی به روی لثه قرار نگیرد می‌تواند به لثه ها نفوذ کند وباعث ایجاد حساسیت شود.

آیا بلیچینگ کردن برای یک دندان یا یک فک امکان پذیر است؟

بله، بلیچینگ برای یک دندان یا یک فک امکان پذیر است ولی میزان موفقیت و ماندگاری در یک دندان هیچ جواب قطعی ندارد.

چه نوع لکه یا تغییر رنگی با بلچینگ توسط لیزر حذف نمی‌شود؟

بعضی از لکه ها بر روی مینای دندان ممکن است با هیچگونه بلیچینگی از بین نرود در این صورت تنها راه درمانی که پیشنهاد می‌شود، لمینیت دندان است.

مراقبت های بعد از بلیچینگ دندان چیست ؟

اگر می خواهید سفیدی دندان هایتان در مدت زمان بیشتری حفظ شود، باید حتما مراقبت های لازم بعد از بلیچینگ دندان را رعایت نمایید :

  • بعد ازبلیچینگ ۱ الی ۳ روز کمی حساسیت دندان ها ایجاد می‌شود، که بعد از اتمام این دوره دندان بهبود می یابد. می‎توانید از خمیر دندان های ضد حساسیت استفاده نمایید .می‌توانید از قرص‌های مسکن مناسب برای دردهای موقت دندان استفاده کنید. اگر دچار هرگونه حساسیت شدید، حتما با دندانپزشک خود در میان بگذارید.
  • بعد از بلیچینگ نیاز است که در ساعت های اولیه بعد از درمان ، لثه های خود را با آب گرم شستشو و ماساژ دهید تا با خون‌رسانی در لثه هر گونه التهاب احتمالی ایجاد شده را کاهش دهیم.
  • دو روز بعد از بلیچینگ و حتی در برخی توصیه ها تا یک هفته از تماس طولانی مدت مواد و خوراکی‌های دارای رنگ دانه با دندان‌ها پرهیز کنیم. البته امکان قطع کامل این ارتباط ممکن نخواهد بود و باید با شستشوهای پی در پی از تماس رنگدانه ها با دندان بکاهیم.
  • نوشیدن زیاد قهوه و چای پر رنگ ، مشروبات الکی ، کشیدن سیگار، استفاده زیاد از نوشابه های رنگی و توجه نکردن به بهداشت دهان و دندان ، از عواملی هستند که باعث می شوند دندان‌هایتان در مدت زمان کوتاهی پس از بلیچینگ ، به رنگ اولیه خود باز گردند.
  • از مصرف انواع توت‌ها و یا دیگر میوه‌های تیره و سس میوه خودداری کنید.
  • از مصرف خوراکی‌ها و آشامیدنی‌های گرم و سرد اجتناب کنید.
  • از خوردن غذاهای اسیدی پرهیز نمایید.
  • شما نباید این گونه تصور کنید که یک بار دندان‌های خود را بلیچینگ کرده‌اید دیگر نیازی به سفیدکردن دندان‌ها ندارید. اما به طور معمول اگر مراقبت‌های لازم بعد از بلیچینگ را رعایت نمایید، تا یک مدت طولانی نیازی به بلیچینگ مجدد دندان‌ها ندارید و در این حالت دوام بلیچینگ بیشتر می‌شود
  • تا یک هفته بعد از پایان درمان و در جلسات میانی درمان مسواکتان را مثل موبایلتان همراه داشته باشید و بعد از هر نوشیدنی و خوراکی مسواک بزنید.

نکته:

بیشترین سوالی که پس از اتمام بلیچینگ می‌شود در مورد مواد و غذایی و نوشیدنی‌هایی است که در 24 ساعت اول می‌توان مصرف نمود. لیستی از این نوشیدنی‌ها و موادغذایی آورده شده است ،که برای مصرف پس از درمان بسیار مناسب هستند:

غذاها: مرغ بدون پوست / بوقلمون (بدون چربی)،ماهی سفید،برنج سفید،پاستای سفید،پنیر سفید،گل کلم،پیاز سفید،سفیده تخم مرغ،سیب‌زمینی پوست کنده پخته شده به صورت دلخواه،موز،ماست سفید کم‌چرب
نوشیدنی‌ها: آب بدون گاز یا گازدار،آب تونیک / سودا،لیموی سفید،شیر بدون چربی ،آب نارگیل

مزایای بلیچینگ دندان چیست ؟

  1. در بلیچینگ دندان نیازی به تراشیدن دندان و یا سایر اقدامات اولیه‌ای که برای لمینیت انجام می‌شود،نیست. تراشیدن دندان ممکن است باعث فرسایش مینای دندان شود.بنابراین بلیچینگ به دلیل عدم نیاز به تراشیدن دندان ،عوارض کمتری دارد.
  2. بلیچینگ یکی از سریع ترین،جدیدترین،کم خطرترین وآسان ترین روش برای سفید کردن دندان است.
  3. یکی دیگر از مزایای بلیچینگ در دوام و اثر چشم گیراست.
  4. بلیچینگ در کوتاه ترین زمان و در یک جلسه و حتی بدون هیچ دردی امکان پذیر است.
  5. ایجاد اعتماد به نفس ،به دلیل سفیدی دندان هم میتواند یکی دیگر از مزایای بلیچینگ باشد.
  6. یکی از کم هزینه ترین روش برای داشتن دندان های سفید.

معایب بلیچینگ دندان چیست ؟

  1. مواد شیمیایی که در این روش استفاده می‌شود اگر به درستی این کارانجام نشود ممکن است برای دندان‌ها ایجاد حساسیت کند.
  2. ماندگاری بلیچینگ بالا نیست و نیاز به مراقبت‌های زیادی دارد تا حداکثر ماندگاری را داشته باشد.
  3. نتیجه‌ی درمان با استفاده از این روش، وابسته به عواملی مثل ژنتیک، نوع مشکل وحتی نوع تغذیه و… می‌باشد.
  4. سفید کردن دندان‌ها نمی‌تواند کاری کند که دندان‌های شما بی‌نهایت سفید شوند و اصطلاحا برق بزنند، بلکه می‌تواند رنگ طبیعی دندان‌ها را چند درجه روشن‌تر کند.
  5. بلیچینگ دندان روی پروتزهای دندانی چه ثابت و چه متحرک و روی دندان‌های مصنوعی تاثیری ندارد.